PASSWORD STRENGTH
Wachtwoordsterkte calculator
Wachtwoord sterkte testen
Benieuwd hoe sterk jouw wachtwoord echt is? Test het snel hieronder!
Wachtwoord sterkte:
Zeer zwak
Verwachte tijd om te kraken:
minder dan een seconde
Geschatte entropie:
0 bit
De kunst van een sterk wachtwoord
In ons digitale tijdperk zijn sterke wachtwoorden de sleutel tot het beschermen van onze online identiteit en gegevens. Maar hoe vaak staan we voor de uitdaging: een wachtwoord bedenken zo sterk is als een fort dat tegelijkertijd gemakkelijk te onthouden is. Dit is de kunst van wachtwoordcreatie. Hieronder leggen we uit hoe je echt een ondoordringbaar wachtwoord maakt, maar ook hoe je ze slim en veilig beheert.
Definitie van een sterk wachtwoord
Een sterk wachtwoord hoeft niet onkraakbaar te zijn, wat in de digitale wereld bijna onhaalbaar is. Het gaat meer om het creëren van een wachtwoord dat zo tijdrovend en kostbaar is om te hacken, dat het voor cybercriminelen simpelweg niet lonend is.
Veelvoorkomende fouten bij wachtwoordbeveiliging
- Automatisch opslaan van wachtwoorden in browsers zoals Google Chrome
Hoewel het automatisch opslaan van wachtwoorden in browsers zoals Google Chrome gemak biedt, brengt het ook risico’s met zich mee. Deze wachtwoorden kunnen potentieel toegankelijk worden voor kwaadwillende via malware of als iemand anders toegang krijgt tot jouw computer.
- Wachtwoorden op papier noteren
Het noteren van wachtwoorden op papier lijkt misschien een eenvoudige oplossing, maar het brengt het risico van fysieke diefstal met zich mee. Bovendien kunnen deze notities makkelijk verloren raken of beschadigd raken, wat leidt tot problemen met de toegang tot je accounts.
- Persoonlijke informatie, zoals namen of geboortejaren, gebruiken in wachtwoorden
Het gebruik van persoonlijke informatie zoals namen, geboortejaren of andere gemakkelijk te achterhalen details maken je wachtwoorden kwetsbaar. Hackers kunnen deze informatie vaak gemakkelijk vinden via social media of andere openbare bronnen, waardoor je wachtwoord makkelijk te raden wordt.
- Eenvoudige substituties zoals een S vervangen door een $
Veel mensen denken dat het vervangen van letters door vergelijkbare symbolen, zoals een ‘S’ door een ‘$’, een wachtwoord sterker maakt. Echter, deze veelgebruikte substituties zijn bekend bij hackers en worden vaak automatisch getest tijdens brute-force aanvallen, waardoor ze niet zo effectief zijn als je zou denken. - Het hergebruiken van wachtwoorden over verschillende platforms
Dit is een van de grootste risico’s in wachtwoordbeveiliging. Wanneer hetzelfde wachtwoord voor meerdere accounts wordt gebruikt, kan één gehackt account leiden tot een domino-effect waarbij al je andere accounts ook gehackt worden. Het is essentieel om unieke wachtwoorden te gebruiken voor elk platform of service om dit risico te minimaliseren.
Hoe maak je een krachtig wachtwoord?
Wanneer het aankomt op het creëren van wachtwoorden, heerst er vaak een misvatting rond wat ze echt veilig maakt. Het is een veelvoorkomend misverstand dat wachtwoorden die een mix van hoofdletters, cijfers en speciale tekens bevatten, altijd veiliger zijn. Neem bijvoorbeeld een wachtwoord van 8 tekens lang dat alleen uit kleine letters bestaat. Dit is al redelijk veilig, maar door het toevoegen van complexere elementen zoals cijfers en speciale tekens, wordt het slechts een beetje veiliger.
Een betere strategie om de veiligheid van je wachtwoord te verhogen, is door simpelweg de lengte ervan te vergroten. Als u bijvoorbeeld een wachtwoord van 16 tekens gebruikt, zelfs als het alleen kleine letters bevat, wordt het veel moeilijker te raden of te kraken. Bovendien zijn langere wachtwoorden of zinnen, zoals ‘Watdom:53x10isgeen531’, niet alleen veiliger, maar ook makkelijker te onthouden dan korte, complexe wachtwoorden. Dit komt omdat een langere reeks van bekende woorden en cijfers gemakkelijker te onthouden is dan een willekeurige combinatie van tekens.
Met onze wachtwoordgenerator kan je eenvoudig zelf een sterk wachtwoord genereren.
Extra beveiliging: Multi Factor Authenticatie (MFA)
Multifactor Authenticatie (MFA) biedt een extra beveiliging in de hedendaagse digitale wereld. MFA is een authenticatieproces dat de identiteit van een gebruiker verifieert met drie of meer factoren, waardoor systemen aanzienlijk veiliger zijn. Deze factoren omvatten:
- Iets wat je weet: zoals een wachtwoord of pincode.
- Iets dat je hebt: bijvoorbeeld een smartphone of veiligheidstoken.
- Iets wat je bent: unieke fysieke kenmerken zoals een vingerafdruk.
- Iets wat je doet: specifieke acties of gedragingen, zoals typritme.
Ons advies
Ons advies is eenvoudig: maak lange wachtwoorden die gemakkelijk te onthouden zijn, en combineer ze met een hoofdletter, speciaal teken en een cijfer op unieke plekken. Met onze wachtwoordgenerator kan je eenvoudig een sterk wachtwoord genereren.
Het beheren van meerdere sterke wachtwoorden kan een uitdaging zijn. Daarom stellen we twee gebruiksvriendelijke oplossingen voor:
- Wachtwoordmanagers: Deze handige tools slaan al uw wachtwoorden op in een beveiligde, versleutelde database. Ze bieden gemakkelijke toegang en beveiligen uw digitale leven, zonder de stress van het onthouden van talloze wachtwoorden.
- Single-Sign-On (SSO) Oplossingen zoals HelloID: SSO stelt gebruikers in staat om met slechts één set inloggegevens toegang te krijgen tot meerdere applicaties. Dit systeem, veelal opgezet door organisaties, centraliseert de gebruikersauthenticatie (waaronder MFA) en vereenvoudigt de toegang tot bedrijfsapplicaties.
De keuze tussen een wachtwoordmanager en SSO hangt af van je specifieke behoeften. Wachtwoordmanagers zijn bijzonder nuttig voor individuele gebruikers die veel verschillende online diensten gebruiken, zonder dat er enige configuratie vereist is. SSO daarentegen is vaak de voorkeursoptie in bedrijfsomgevingen (met configuratie) waar meerdere applicaties naadloos moeten samenwerken en waar gecentraliseerde controle en beveiliging belangrijk zijn.
Veelgestelde vragen
Absoluut, je kunt met vertrouwen je wachtwoord invoeren voor analyse. Onze wachtwoordsterktemeter verwerkt alle gegevens lokaal op je apparaat. Het stuurt geen wachtwoorden over het internet en slaat ze ook niet op.
De calculator maakt gebruik van zxcvbn, een wachtwoordsterktemeter ontwikkeld door Dropbox. Het analyseert wachtwoorden op basis van hun lengte, gebruik van letters, cijfers en speciale tekens, en hun weerstand tegen veelgebruikte aanvalsmethoden zoals woordenboekaanvallen en brute-force aanvallen.
Het bijzondere aan zxcvbn is dat het gebruikmaakt van uitgebreide woordenlijsten, waaronder lijsten met veelvoorkomende wachtwoorden, namen en standaardzinnen, maar ook patronen zoals toetsenbordpatronen (bijv. ‘qwerty’) en herhaalde karakters.
Wat onze calculator uniek maakt, is dat we niet alleen de reguliere Engelstalige, maar ook Nederlandse woordenlijsten gebruiken. Dit omvat veelvoorkomende Nederlandse namen en typisch Nederlandse termen, waardoor onze tool effectief de sterkte van wachtwoorden kan beoordelen in een Nederlandse context.
De wachtwoordsterkte en kraaktijd die onze calculator aangeeft zijn indicatieve maatstaven. Hoewel de achterliggende tooling zxcvbn zorgvuldig ontworpen is om een breed scala aan factoren te analyseren – zoals lengte, gebruik van verschillende karakters, en potentiële kwetsbaarheid voor gangbare aanvalsmethoden zoals woordenboekaanvallen en brute-force aanvallen – is het belangrijk te begrijpen dat de uiteindelijke sterktebeoordeling niet absoluut is. In de praktijk kunnen de effectiviteit van een wachtwoord en de weerstand tegen hackingpogingen variëren door factoren die buiten de reikwijdte van standaardanalyse vallen, zoals de context waarin het wachtwoord wordt gebruikt, aanvalsstrategieën van een hacker, recente ontwikkelingen in hackingtechnieken, en de specifieke beveiligingsmaatregelen van het platform waarvoor het wachtwoord bestemd is. Daarom moet de door onze calculator gegeven sterkte gezien worden als een algemene richtlijn, en niet als een garantie voor absolute veiligheid.
Sterke wachtwoorden zijn essentieel voor online beveiliging. Ze beschermen je accounts tegen ongeautoriseerde toegang en verminderen het risico van cyberaanvallen en datalekken.
Lengte draagt bij aan wachtwoordsterkte, maar andere factoren zoals diversiteit van karakters en onvoorspelbaarheid zijn ook belangrijk. Een lang wachtwoord dat alleen uit herhaalde of eenvoudige patronen bestaat, kan nog steeds zwak zijn.
Entropie in wachtwoordbeveiliging verwijst naar de mate van onvoorspelbaarheid of complexiteit van een wachtwoord. Het is een belangrijke indicator voor de sterkte van een wachtwoord en wordt meestal uitgedrukt in bits. Een hogere entropiewaarde betekent dat er meer pogingen nodig zouden zijn om het wachtwoord te raden, wat het wachtwoord veiliger maakt tegen hackers. Bijvoorbeeld, een wachtwoord met een entropie van 40 bits zou theoretisch 2^40 (ongeveer een biljoen) verschillende combinaties hebben, wat het aanzienlijk moeilijker te raden maakt dan een wachtwoord met een lagere entropiewaarde.
De entropie, zoals berekend door deze tool, houdt niet alleen rekening met de lengte en complexiteit van het wachtwoord, maar ook met de frequentie waarmee bepaalde wachtwoorden en patronen worden gebruikt. Bijvoorbeeld, een wachtwoord dat vaak voorkomt in gelekte databestanden of dat eenvoudige, voorspelbare patronen volgt, krijgt een lagere entropiewaarde, zelfs als het op het eerste gezicht complex lijkt.
Het kraken van een wachtwoord met 8 kleine letters kan variëren van minder dan een seconde tot 3 uur, afhankelijk van de willekeur en aanvalsmethode. Bijvoorbeeld, “asdasdas” is binnen een seconde te kraken, terwijl “ajdaydas” tot 3 uur kan duren.
Hoe dit komt? De letters asd zitten naast elkaar op het toetsenbord waardoor dit een bekende combinatie is. Het verschil in tijd laat zien hoe variaties, zelfs binnen ogenschijnlijk eenvoudige wachtwoorden, de kraaktijd significant kunnen beïnvloeden.
Voor het testen van de sterkte van andere wachtwoordvarianten, kun je gebruikmaken van de bovenstaande wachtwoordsterktetest.