Service Automation - Scheduled Tasks - Identity Management | Tools4ever
Service Automation – Scheduled Tasks

Service Automation – Scheduled Tasks

Door: Sjoerd van Dijk

Allerlei taken voer je met regelmaat uit. De Identity & Access Management (IAM)-oplossing HelloID van Tools4ever automatiseert deze taken met behulp van zogeheten scheduled tasks voor je. In dit blog lees je meer over deze functionaliteit, de mogelijkheden en de voordelen.

Wat zijn scheduled tasks?

Scheduled tasks zijn taken die je inplant en HelloID automatisch voor je uitvoert op een vooraf gedefinieerd moment. Prettig, want zo bespaar je tijd, ontlast je de servicedesk en is er meer tijd beschikbaar voor taken die meer toegevoegde waarde bieden. Het gaat specifiek om PowerShell-taken, die je uitvoert binnen het netwerk.

Taken automatiseren

Met behulp van scheduled tasks automatiseer je uiteenlopende taken. Een goed voorbeeld is de Group Sync AD, waarmee we gebruikers en groepen vanuit Active Directory (AD) synchroniseren met HelloID. Dankzij Group Sync AD kan HelloID deze gebruikers op basis van de rechten in AD de juiste rollen en rechten toekennen in de IAM-oplossing. Zo zorgt Group Sync AD onder meer dat een manager of keyuser toegang krijgt tot specifieke functionaliteiten of componenten in HelloID. Denk daarbij aan de menu’s die nodig zijn voor het toekennen van producten aan medewerkers en het kunnen accorderen van workflows.

Producten

Je kunt scheduled tasks ook inzetten voor het synchroniseren van AD-groepen als producten. Dit is onder meer handig bij het aanmaken van nieuwe groepen voor bepaalde applicatierechten of toegang tot NTFS-shares. Via scheduled tasks kan je deze groepen automatisch als product aanmaken. Let op: in dit geval moet je de configuratie van de aangemaakte groepen handmatig afronden, en bijvoorbeeld de goedkeuringsworkflow definiëren.

Variabelen

Bij het creëren van scheduled tasks in de module Service Automation van HelloID kan je gebruikmaken van de zogeheten ‘variable library’. Deze bibliotheek omvat een breed scala aan variabelen, die het aanmaken van scheduled tasks vereenvoudigen en versnellen. De variable library omvat twee soorten variabelen: user defined variables en system variables. Deze kan je gebruiken binnen zowel scheduled tasks, Delegated forms als self-service producten.

Aan de slag

Wil je meer weten over HelloID Service Automation? Kijk hier voor meer informatie over deze module. Heb je vragen? Onze experts staan klaar om je te ondersteunen. Neem contact met ons op!

Sjoerd van Dijk

Geschreven door:
Sjoerd van Dijk

Sjoerd van Dijk is al 7 jaar een toonaangevende IAM-expert bij Tools4ever. Met een technische achtergrond als fundament heeft Sjoerd zich ontwikkeld van technisch consultant tot trainer in HelloID. Zijn uitgebreide ervaring met het beheren van gebruikersaccounts motiveert hem om de beveiliging en efficiëntie via IAM continu naar een hoger niveau te tillen.