Vraag naar systeembeheerders groeit… onnodig
Medio april ontving ik een nieuwsbrief van één van de toonaangevende IT-vakbladen in Nederland met daarin een artikel dat luidde: “Vraag naar systeembeheerders groeit”. Uit de Banometer (toont het aantal nieuw verschenen ict-personeelsadvertenties per week op dertien recruitment websites) bleek dat in bijna alle functiegroepen er minder vraag was naar nieuwe mensen. Alleen de systeembeheerders deden het opvallend goed. Met 190 nieuwe online vacatures was er 19 procent meer vraag in deze functiegroep.
Het blijkt dus dat er ofwel nieuwe organisaties zijn die op zoek zijn naar systeembeheerders of dat bestaande organisaties op zoek zijn naar (meer) systeembeheerders. Gezien de huidige economische situatie lijkt het laatste mij meer waarschijnlijk. Uit ervaring weet ik dat de vraag naar systeembeheerders in veel gevallen onnodig is en dat taken die systeembeheerders uitvoeren vaak ook uitgevoerd kunnen worden door minder-skilled helpdesk medewerkers. Want een hoog percentage van de werkzaamheden van senior systeembeheerders omvatten eenvoudige, repeterende handelingen, zoals het aanmaken van een user account in diverse systemen en applicaties. Echter, het delegeren van dit soort eenvoudige taken naar de IT-helpdesk ligt vaak gevoelig omdat men denkt dat deze minder-skilled medewerkers hiervoor direct toegang moeten hebben tot het netwerk en teveel vrijheid hebben om wijzigingen door te kunnen voeren. Wegens security risico’s en non-conformiteit van beheerprocedures zijn systeembeheerders huiverig om taken te delegeren.
Er bestaat echter software waarmee het eenvoudig en veilig is om veel voorkomende handelingen te delegeren naar de IT-helpdesk zonder dat zij toegang hebben tot het netwerk. Met de Helpdesk Delegatie (HD) Module van User Management Resource Administrator (UMRA) kunnen de helpdesk medewerkers middels een set van formulieren onder meer de user accounts beheren en worden daarmee automatisch de opgestelde procedures gevolgd zonder een risico op non-conformiteit. Na inventarisatie van de bestaande beheertaken wordt UMRA ingericht. Hierbij worden alle handmatige en op scripts gebaseerde handelingen in UMRA scenario’s vastgelegd. Aan de scenario’s worden elektronische formulieren gekoppeld die gedelegeerd kunnen worden naar helpdesk medewerkers. Een helpdesk medewerker voert wijzigingen in het netwerk dus door middels de standaard formulieren. UMRA voert de wijziging vervolgens daadwerkelijk door in het netwerk. Het is dus mogelijk dat non-skilled ICT-medewerkers veilig (zonder domain admin rechten) allerlei beheerstaken, zoals accounts aanmaken, bewerken, verwijderen en wachtwoorden resetten, kunnen uitvoeren zonder over expliciete ICT kennis te beschikken en zonder direct toegang te hebben tot het netwerk.